Producenci
Cukier kokosowy 0
Cukier kokosowy

Skąd wywodzi się cukier kokosowy?

 

Cukier kokosowy, zwany też palmowym doskonale znany jest w Azji i uznany jest nie tylko za zdrowy, ale i ekologiczny, co sprawia, że zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jego smak nieco przypomina ten brązowy, jednakże nuta jest o wiele bardziej karmelowa.

Początkowo cukier kokosowy otrzymywany był z soków palmy Palmyra. Następnie uzyskiwany był również z palmy Sago oraz palm kokosowych, skąd wywodzi się jego nazwa. Mimo tego nie jest otrzymywany bezpośrednio z orzecha kokosowego, lecz ze słodkiego wodnistego soku, który otrzymuje się z naciętych pąków kwiatowych.

Aby pobrać sok wykonuje się nacięcie w kolbie kokosa. Codziennie nacina się kolbę, aby sok mógł spływać nieprzerwanie do bambusowych pojemników. Na ogół z jednej kokosowej kolby sok spływa około 35 dni, zaś w ciągu roku drzewo może wyprodukować nawet 280 litrów soku. Zebrany sok przelewa się do woków, aby możliwe stało się odparowanie wody. Istotne jest to, aby sok był świeży, niesfermentowany, a także cechował się odpowiednim poziomem pH. W następnej kolejności podgrzewa się go aż do uzyskania konsystencji półprzeźroczystego płynu. Można pozostawić go w takiej postaci, bądź też dalej podgrzewać aż uzyska się formę sypką.

Cukier kokosowy sprzedawany jest w postaci ciemno lub jasnobrązowych granulek, bloczków czy syropu.

Jak wykorzystać możemy cukier kokosowy?

Cukier kokosowy zyskuje coraz większą ilość fanów, albowiem jest nie tylko zdrowy, ale cechuje się walorami smakowymi oraz aromatycznymi. Posiada niezwykły, niemalże intrygujący zapach, dlatego też w naszym mieszkaniu może zastąpić dotychczas używane sztuczne zapach. Należy jedynie wsypać go do otwartego naczynia, dzięki czemu zapach w naszym domu stworzy niezwykłą i przyjemną atmosferę.

To nie jedyna zaleta, ponieważ wykorzystać go można:

  • Wyrobu ciastek i innych wypieków,
  • Odżywek proteinowych,
  • Batonów energetycznych,
  • Napojów
  • Zbilansowania słonego smaku ryb
  • Deserów i słodyczy
  • Potraw curry i sosów
  • Jako dopełnienie smaku wielu pikantnych, kwaśnych i słodkich dań?

 

 
  •  cukier-kokosowy-alternatywa-dla-bialego-cukru_5630db1d.jpeg

Cukier kokosowy stosowany jest jako środek medyczny, ponieważ ma działanie wykrztuśne i koi ból gardła?

Skład cukru kokosowego

Cukier kokosowy w przeważającej części składa się z sacharozy. Pozostałymi jego składnikami są fruktoza oraz glukoza. Bardzo Male różnice w składzie cukru kokosowego mogą być spowodowane stosowaniem różnorodnych metod podgrzewania, wiekiem drzewa, z którego pochodzi, a także odmianami palm.

Na terenie Indii oraz Chin cukier kokosowy uznany jest za substancję leczniczą. Już od roku 1409 jest regularnie importowany do Chin i wykorzystywany w medycynie. Jako ciekawostkę można zaznaczyć, że Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa cukier kokosowy uznaje za najbardziej przyjazny dla przyrody i środowiska.

 

  • Olej-kokosowy1.jpg

 

Główne zalety cukru kokosowego

  • Długotrwałe źródło energii
  • Produkt nierafinowany
  • Wytwarzany metodą tradycyjną
  • Nie zawiera sztucznych i chemicznie przetworzonych dodatków
  • Cechuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego nie wywołuje skoków cukru we krwi
  • Pochodzi z upraw ekologicznych
  • Zawiera potasu, magnezu cynku i żelaza
  • Posiada w swoim składzie witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl